10 september 2018 - Campbell River - Victoria


Als we opstaan is het voorlopig nog droog, maar de lucht ziet er niet bepaald naar uit alsof het een zomerse dag zal worden. De weervoorspellingen geven dan ook niets anders dan grote hoeveelheden regen tot en met volgend weekend. Verder gaan de voorspelling niet...
Misschien is het maar best dat het hier langdurig regent want de droogte en de daarmee gepaard gaande bosbranden kunnen enkel daarmee opgelost worden.

Gisteren zagen we tijdens het ontbijt een bald eagle een vis opduiken uit het water, nu zien we een walvis voorbijzwemmen. Ach, dat wordt aanpassen vanaf vrijdagochtend als we thuis ontbijten...

Bij Government Wharf in Fanny Bay ligt er meestal een grote kolonie sea lions en aangezien dit toch op onze route ligt, gaan we daar eens kijken. Eigenlijk liggen ze daar vooral tijdens de wintermaanden als er grote hoeveelheden haring zitten, maar er zijn er ook die hier altijd blijven en die zien we inderdaad liggen op een ponton.


Iets verderop ligt het zo goed als onbekende Rosewall Creek Provincial Park gekend om zijn prachtige esdoorns en andere bomen, varens en mossen. Als we er aankomen valt de regen inmiddels weeral met bakken uit de lucht en we twijfelen even of we hier wel willen doorstappen. We willen immers een hike van zo'n 8 km doen tot bij watervallen die net buiten het park liggen. Voordeel ten opzichte van gisteren is dat het nu bijlange niet zo koud is, 15°C tegenover gisteren amper 8°C.
We besluiten om het er toch maar op te wagen en komen al direct in een waar sprookjesbos terecht.We twijfelen enkele keren om terug naar de auto te gaan omdat het echt zo ontzettend hard blijft regenen en we ondertussen doornat zijn, zowat tot op ons ondergoed, maar stappen toch maar door. Veel natter kunnen we immers niet meer worden ...

Eindelijk, na wat geklauter over spekgladde boomwortels komen we bij de watervallen van de Rosewall Creek.


Tijdens de terugweg stopt het eindelijk met regenen en komt de zon zelfs nu en dan tevoorschijn. Wij worden er echter niet bepaald droger op want onze broeken slepen voortdurend langs de natte varens en heel wat druppels vallen van de bomen.


Maar toch vinden we het wondermooie hike, deze keer niet zozeer omwille van het eindpunt, maar wel omwille van de hike zelf door een echt regenwoud, letterlijk en figuurlijk. En ook niet versmaden: we waren er helemaal alleen.

We hebben in totaal 8.4 km gestapt en we zijn wat blij als we eindelijk die natte kledij kunnen uittrekken en te drogen leggen in de auto. Met de verwarming, inclusief stoelverwarming in de hoogste stand rijden we nu richting onze volgende bestemming, Cathedral Grove in MacMillan Provincial Park. Hier staan gigantische bomen van meer dan 800 jaar oud en met een omtrek van meer dan 9 meter.


Het park werd op Nieuwjaar 1977 ontzettend hard getroffen door een bijzonder zware storm waarbij tientallen bomen geveld of afgetopt werden. Het park is sindsdien niet meer hetzelfde als daarvoor en sommige trails werden afgesloten. De meeste bomen zijn gewoon blijven liggen en zijn  ondertussen voedingsbodems geworden voor nieuwe planten wat het ecosysteem dan weer ten goede komt.
Het is in elk geval een bijna wonderbaarlijk mooi bos om door te lopen met gigantische bomen, varens en mossen.

Onze laatste stop voor vandaag wordt Chemainus. Daar verdiende men jarenlang de kost met het zagen van hout waar de voormalige houtzagerij de grootste ter wereld was. Door de recessie in de jaren 1980 diende men de houtzagerij uiteindelijk te sluiten. Om de economie te stimuleren heeft men verschillende kunstenaars muurschilderingen in het dorp laten aanbrengen. Deze ‘Murals‘ beelden verschillende elementen uit van de geschiedenis van het dorp en Vancouver Island. Hiermee is een enorme toeristische toestroom ontstaan die jaarlijks enkele honderdduizenden bezoekers naar Chemainus trekt. Het zijn dan ook bijzonder mooie schilderijen met elk hun eigen verhaal.
Heel merkwaardig ook, volgens wij Europeanen, is dat er nergens maar dan ook nergens sporen zijn van vandalisme of graffiti.

Het is inmiddels al vrij laat geworden en in plaats van door te rijden naar Victoria en daar te eten, lopen we binnen in de, ook fraai beschilderde, Subway voor een broodje.


We komen om 20:30 aan in Victoria en na het inchecken gaan we nog eens langs de Inner Harbour naar de mooi verlichte gebouwen kijken.


Het weer: voor een groot stuk van de dag viel de regen opnieuw met bakken uit de lucht. Het werd droger en zonniger naarmate we meer naar het zuiden reden. 8-19°C

Aantal gereden km: 333
Overnachting in Helms Inn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten