06 september 2018 - Ucluelet - Whale watch tour - Campbell River


De wekker loopt af om 6 uur want we willen om 6:30 u. vertrekken. We willen immers om 7 uur bij de wegafsluiting van de "4" zijn want dan wordt die opgeheven en kunnen we doorrijden. Het wordt dan nog bang afwachten of we effectief op tijd (om 10 uur) in Campbell River zullen aankomen.

De ochtend begint alvast mooi.
We komen iets vóór 7 uur bij de wegafsluiting en precies op tijd gaat die inderdaad terug open. Maar... eerst het verkeer uit de andere richting wordt doorgelaten en als wij uiteindelijk ook beginnen te rijden geeft de gps een verwachte aankomsttijd aan van... 10:14 u.

De "4" is niet direct een weg waar er vlotjes kan ingehaald worden maar we hebben alvast geluk dat er geen enkele vrachtwagen in onze file staat. We zijn zowat de twintigste auto in de file en het wordt dus zaak om niet te veel opgehouden te worden door tragere rijders.
Bij de eerste "passing lane" halen we er al direct 3 in, nog een aantal te gaan. Maar na een goede 20 km hebben we al niemand meer vóór ons rijden. Kan ook moeilijk anders bij snelheden waarbij ik wellicht meerdere keren mijn rijbewijs zou kwijtgespeeld zijn. Uiteraard doen we geen zaken die andere weggebruikers in gevaar brengen (er is trouwens op dat uur ook zo goed als geen verkeer op deze weg) en halen enkel in op de plaatsen waar het mag, alleen "een beetje" sneller dan toegelaten.
Maar het doel heiligt vandaag de middelen en we zien de aankomsttijd pijlsnel naar beneden gaan en we komen uiteindelijk zelfs om 9:31 aan bij Eagle Eye Adventures. Als we in het kantoortje binnenkomen horen we Rentia net zeggen dat ze misschien iets later zullen vertrekken omdat er nog twee mensen op komst zijn helemaal van uit Ucluelet. Ze schrikt zich dan ook een hoedje als ze ons ineens ziet staan.

Het gevolg is dat we precies op tijd vertrekken, samen met 9 anderen, waaronder 4 Nederlanders.

In tegenstelling tot vorig jaar (04 juli 2017 Whale watch) varen we nu direct richting open water. Reden is dat er in deze periode op deze plaats een aantal humpback whales (bultruggen) zich komen tegoed doen aan het vele eten dat daar aanwezig is.
En we zien inderdaad al direct een aantal walvissen rond ons. Het blijft een beklijvend gebeuren om die reusachtige dieren zo dicht bij ons bezig te zien, en vooral ook bezig te horen.


Ruebben, onze schipper krijgt dan via de radio een melding dat er op zo'n kwartier varen een aantal killer whales, of orka's, te zien zijn.
We varen er direct naartoe en we zien inderdaad een ganse familie killer whales. Meer nog, er blijkt ook een baby orka bij te zijn van amper een week oud. In totaal zien we een familie van zeven orka's de ganse tijd rustig rond ons zwemmen. Ze wijken ook geen meter van elkaars zijde, wellicht om de pasgeboren baby te beschermen.
Dichter dan 200 meter mogen we volgens de Canadese wetgeving niet komen, en voor de humpback whales geldt een afstand van 100 meter.

De gigantische rugvin van een orka kan tot 2 meter hoog zijn.Iets verderop al opnieuw orca's met een bijzonder speels jong kalf.
Nadat we ze een tijdje blijven volgen zijn, wordt het tijd om aan wal te gaan voor onze lunch. Die nemen we zowaar op het vasteland van British Columbia, in Lund Harbour, zo'n 200 km ten noorden van Vancouver.
We blijven hier ongeveer drie kwartier en nadat we amper weer vertrokken zijn, zien we een groot aantal sea lions liggen uitrusten op een rotseiland.Een beetje verder zien we zowaar weer onze familie van 7 killer whales opduiken.

Iets verder vinden sea lion's en aalscholvers rust op een boei.Tien minuten later zien we alweer twee humpback whales.


In de verte zien we dan een bultrug voortdurend met zijn zijvinnen op het water slaan.En dan zien we ook twee bultruggen hoog uit het water springen. Het is echter bijzonder ver en Ruebben gooit het gashendel helemaal open om er zo snel mogelijk bij te zijn.
Net op tijd om deze beelden te maken.
Dat was echt wel hét moment van de dag tot nog toe.
Ze stoppen nu wel met springen maar vinden er niets beter op dan voortdurend met hun zijvinnen op het water te slaan, wat telkens een behoorlijk luide knal geeft.

Ze blijven maar doorgaan met "handjeklap"... of zeggen ze gewoon "hallo" tegen ons?Iets verderop weer een eilandje met heel wat zeeleeuwen.
Het is tevens een broedgebied voor aalscholvers waarvan er dan ook heel wat zitten.


Linksboven worden de hongerige jongen gevoederd.


Her wordt stilaan tijd om terug te varen en dat doen we in één ruk naar de haven van Campbell River waar we precies om 17 uur aankomen. We zijn dus 7 uur onderweg geweest.

Ter plaatse praten we nog wat na met de Nederlanders en met Jos, de eigenaar van Eagle Eye Adventures.
Het was een fantastische dag en alhoewel we vandaag, in tegenstelling tot vorig jaar, geen bald eagles en/of beren gezien hebben, maakten de killer whales en de springende bultruggen dit meer dan goed.
We zien elkaar overmorgen terug voor de grizzly tour. Dat het dan slecht weer zou zijn maakt eigenlijk niet zoveel uit, integendeel zelfs, als het iets frisser is zijn de beren ook actiever.

Dit is de totale route die we vandaag gevaren hebben, in totaal zo'n 133 km.


We gaan nog wat inkopen doen en genieten dan van het uitzicht van op het terras van onze kamer. En dit is niet bepaald alledaags...Het weer: na het optrekken van de nevel opnieuw een zonovergoten dag bij 25°C

Aantal gereden km: 250
Overnachting in Anchor Inn and Suites

3 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige dag zeg! Wat hebben jullie veel moois gezien.

  Ik had even een vraagje, van fotograaf tot fotograaf. Wat voor lens heb jij er bij dit soort whale watching tours op zitten? Ik twijfel wat ik mee zal nemen omdat ik niet goed in kan schatten hoe dichtbij je komt. Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Sophie, zoals altijd voor dergelijke foto's neem ik de, althans volgens mijn mening, allerbeste reiscamera mee, de Lumix FZ200 (inmiddels de 300 gekocht). Lens van 24-600mm met een vaste (!) F2.8. Superlicht/compact én spotgoedkoop. Bovendien ook nog eens Weather Resistant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow dat klinkt super! Ik ga geen nieuwe camera kopen (hoogstens een objectief), maar dan is dus duidelijk dat meer bereik wel echt prettig is, zowel qua telelens als lichtsterkte. Dank je wel voor je toelichting!

   Verwijderen