08 september 2018 - Campbell River - Grizzly Bear Expedition


Vandaag staat andermaal een excursie met Eagle Eye Adventures op het programma, de Grizzly Bear Tour naar de Butte Inlet.

We vertrekken om 9:30 met 11 personen plus schipper Jason richting Butte Inlet. Het is voorlopig nog droog weer maar wel heel frisjes en zwaarbewolkt. Maar eigenlijk speelt het weer voor vandaag niet zo'n grote rol aangezien we op berenjacht gaan (met de camera dan wel te verstaan) en de dieren actiever zijn bij frisser weer dan bij heel warm weer.
Bovendien varen we deze keer, in tegenstelling tot bij de whale watch tour, met een gesloten boot en zitten we dus lekker binnen.


En ook dit weer kan mooie plaatjes opleveren dankzij de laaghangende wolken.


Het is heel rustig wat het water-wildlife betreft, dit in tegenstelling tot twee dagen geleden toen we amper konden ademhalen zonder een orka of walvis gemist te hebben.
Vandaag geen grote vissen dus, maar wel sea lions.


Na twee en een half uur varen komen we aan bij een vroegere nederzetting van de Homalco First Nations People, die hier tot zowat honderd jaar geleden woonden, tot ze verdreven werden door de kolonisten. Ondertussen zijn de tijden gelukkig heel wat ten goede veranderd voor deze oorspronkelijke inwoners van Canada en hebben ze grote gebieden land teruggekregen, waaronder ook dit gebied.
Al snel ontdekten ze dat er heel wat toeristen in de buidel wilden tasten om hier, echt in the middle of nowhere, naar beren te komen kijken. Ze hebben daarom akkoorden gesloten met touroperators op Vancouver Island om hier naartoe te varen waarop zij de tour aan land overnemen.We eten hier eerst onze lunch want het is "niet echt aangeraden" om met lunchpakketten naar beren te gaan kijken...

De Homalco hebben alles hier heel goed georganiseerd en hebben op strategische plaatsen overdekte uitkijkposten gebouwd, enkele treden boven de begane grond.

Als eerste wildlife zien we een bald eagle hoog in een boom zitten.


Er vliegen ook nog wat bald eagles voorbij.

Na zowat 15 minuten en net als we denken dat er hier geen beren zullen te zien zijn, zien we een staaltje moederinstinct. Drie cubs willen namelijk de snelstromende rivier oversteken, maar slagen daar amper in. Mama beer moet ter hulp schieten om haar kleintjes veilig aan de overkant te brengen.We stappen terug in het busje en rijden een paar honderd meter verder. Daar is geen uitkijkplatform, maar is er aan de overkant van de rivier wel een beer bezig met het eten van een zalm. We stappen hier dan ook uit om de camera's hun werk te laten doen.

We staan hier dan ook nog eens, zelfs zonder beren, in een onwaarschijnlijk mooie omgeving. Veel puurder kan de natuur echt niet meer zijn dan hier. De laaghangende wolken en de nevel over het water vormen de kers op de taart.
En al vrij snel duikt er een volgende beer op.We rijden nog wat verder tot bij een volgend uitkijkplatform en daar is het ook weeral direct prijs. Andermaal een beer die zich tegoed staat te doen aan een vette zalm. De raven en meeuwen zitten geduldig te wachten op hetgeen de beer aan restjes overlaat.Ook een beer moet krabben als het jeukt...
Terwijl we hier staan is het een komen en gaan van meerdere beren.


Ze blijven vrij rustig als er een "concurrent" opduikt en zelfs als die aanspraak maakt op de vis die de andere gevangen heeft...
Het duurt overigens nooit lang voor ze zelf een lekkere zalm te pakken hebben.

Er duiken nu werkelijk langs alle kanten beren op.


We blijven hier vrij lang en daar zijn twee goede redenen voor. De eerste is dus omdat er voortdurend beren langskomen, als het ware aan onze voeten, zo dichtbij.
Een andere reden is van praktische aard: een beer heeft er niets beter op gevonden dan zich neer te vleien op amper 10 meter van het platform en op 5 meter van het busje. Nu naar beneden gaan zou echt wel veel te gevaarlijk zijn.


Nadat meneer beer uitgerust is en dus vertrekt, kunnen we opnieuw naar het busje om wat verder te rijden.

Amper vijf minuten later "moeten" we al opnieuw stoppen, een mama beer en haar 2 cubs zijn zich namelijk tegoed aan het doen aan een lekkere zalm. Hier geen uitkijkplatform, maar gewoon langs de rivier om foto's te nemen en te genieten van het schouwspel.
We rijden verder en drie minuten later zien we al onze volgende beer, vissend in de rivier.

Dan rijden we terug naar het beginpunt waar we nog wat drinken en de giftshop bezoeken.

14 beren gezien vandaag, we kunnen dus niet bepaald klagen..


Het is 15:40 als we terugvaren richting Campbell River.
We varen langs de Inside Passage, de nauwe doorgang richting Alaska en daar zien we onder andere deze "barge" voorbijkomen, inclusief een schoolbus helemaal bovenaan de lading.


Onderweg nog een stop voor enkele vrij grote sea lions die liggen te rusten op de rotsen.

Het is precies 18 uur als we terug aanleggen in de haven na een onvergetelijke dag midden de pure natuur, omgeven door grizzlyberen.


In totaal hebben we vandaag 190 km gevaren en ongeveer 10 km gereden bij de Butte Inlet.Avondeten doen we, op aanraden van schipper Jason, in de White Tower.

Het weer: heel veel regen bij max 15°C

Aantal gereden km: 13
Overnachting in Anchor Inn and Suites

Geen opmerkingen:

Een reactie posten